Immediaatprothese

Een immediaatprothese of noodgebit bij Royal Tandprothetiek Den Haag

Bent u niet tevreden over uw huidige gebit? Mist u één of meerdere tanden en kiezen, waardoor u last heeft van vervelende gebitsproblemen? Of adviseert uw tandarts over te stappen naar een kunstgebit? Dan dient u mogelijk een immediaatprothese te nemen.

Wanneer al uw tanden en kiezen in één keer getrokken moeten worden wilt u natuurlijk niet met een mond zonder tanden de deur uit gaan. Een immediaatprothese biedt hiervoor de oplossing. Deze prothese wordt namelijk, direct na het trekken van uw resterende tanden en kiezen, geplaatst in uw mond. Op deze manier hoeft u niet zonder tanden en kiezen te wachten op uw nieuwe kunstgebit.

Wat is een immediaatprothese?

Een immediaatprothese is dus een tijdelijke prothese, ook wel een noodgebit. De immediaatprothese wordt gemaakt alvorens uw tanden en kiezen worden getrokken, waardoor deze direct kan worden geplaatst wanneer dat nodig is.

Uw immediaatprothese zit als een soort verband in uw mond, wat ervoor zorgt dat het opzwellen van de kaak beperkt blijft. Hierdoor kunnen uw wonden langzaam genezen en kunt u langzaam wennen aan het dragen van een gebitsprothese.

Wanneer heeft u een immediaat nodig?

Een immediaat is nodig wanneer u uw tanden en kiezen heeft laten trekken, bijvoorbeeld ter voorbereiding op uw nieuwe kunstgebit. Het voordeel van de immediaatprothese is dat u niet zonder tanden en kiezen rond hoeft te lopen. Daarnaast helpt de immediaatprothese bij het beperken van zwellingen in uw mond en het genezen van wondjes.

De plaatsing van een immediaat bij Royal Tandprothetiek Den Haag

De plaatsing van uw immediaatprothese kunnen wij al in één afspraak volbrengen. Het nemen van een eerste afdruk is hiervoor vaak al voldoende.

Echter, afhankelijk van de situatie en uw persoonlijke wensen is het noodzakelijk een individuele afdruk van uw gebit te maken. Dit gebeurt tijdens een tweede afspraak. Indien nodig vindt een derde afspraak plaats ter bepaling van uw beet en de kleur van de kunsttanden en -kiezen.

Houd er rekening mee dat u de immediaatprothese zeker gedurende 24 uur na de plaatsing inhoudt. Dit is noodzakelijk om het zwellen van de kaak tegen te gaan. Na de 24 uur brengt u een bezoek aan de tandarts of kaakchirurg, welke alle wondjes in uw mond zal nakijken. Hierna kunt u uw immediaatprothese ’s nachts uit doen, zodat uw mond frisse lucht krijgt en kan ‘ademen’. Daarbij is het belangrijk om uw prothese goed te reinigen.

Hoe lang dient u uw immediaatprothese te dragen?

Omdat ieder gebit anders is, is het lastig een exacte tijdsperiode te geven voor uw immediaat. Na het trekken van tanden en kiezen is het namelijk normaal dat de kaak slinkt, waardoor de prothese minder goed aansluit. Hierom dient de prothese aangepast te worden door een nieuw binnenlaagje aan te laten brengen door de tandprotheticus. Dit binnenlaagje heet ook wel softliner en wordt na drie weken aangebracht. Na drie maanden wordt de immediaatprothese opgevuld, wat ook wel rebasing heet.

Na ongeveer 7 maanden is uw kaak volledig hersteld en zal het slinken aanzienlijk langzamer gaan. Het is te allen tijde belangrijk om uw gebitsprothese regelmatig te laten controleren, daarom adviseren wij minimaal 1 keer per jaar langs te komen voor controle.

De immediaatprothese draagt uw dan ook minimaal 7 tot ongeveer 12 maanden. Daarna wordt deze vervangen met een kunstgebit. Dit wordt tevens vergoed door uw zorgverzekeraar.

Met deze zaken dient u rekening te houden bij een immediaatprothese

  1. U moet volledig wennen aan de prothese.
  2. Leren eten met de prothese.
  3. Leren praten met de prothese.
  4. Accepteren dat de prothese een grote rol gaat spelen in uw leven.
  5. Soms klopt de beet niet. Deze wordt later gecorrigeerd.
  6. Uw kaak gaat flink slinken, daardoor opvulling met softliner en rebasing noodzakelijk.
  7. U kunt pijn- en/of drukplekken ervaren.
Behandelingen
Openingstijden
Contactgegevens

Valeriusstraat 6, Den Haag

2517 HR Den Haag
U bent van harte welkom!

Mail ons

info@royaltandprothetiek.nl

Wij gebruiken cookies om de gebruikerservaring van onze bezoekers te verbeteren. Door verder gebruik te maken van onze website, gaat u akkoord met de privacy- en cookieverklaring.

Plan uw intake of stel een vraag